De DO Jumilla is een van de oudste in Spanje en geldt als maatstaf voor wijn uit het Spaanse Zuidoosten. Het oppervlak beslaat twee autonome gemeenschappen, Murcia en Castilla-la Mancha, en is gelegen in de overgangszone tussen het La Mancha-plateau en de Middellandse Zeekust.
De belangrijkste klimatologische kenmerken zijn de verscheidenheid aan kalksteenbodems, het continentale klimaat dat wordt beïnvloed door de Middellandse Zee door wind en mist, weinig regenval (<300 mm/jaar) en wijngaarden op hoogtes tussen 400 en 900 m.
Opvallend zijn de traditionele bekerteelt en het bestaan van talrijke oude vrijstaande wijnstokken van autochtone rassen zoals Monastrell.
Toegestane rassen
Rood: Monastrell, Cencibel/Tempranillo, Garnacha Tintorera, Garnacha, Cabernet-Sauvignon, Merlot, Syrah en Petit Verdot
Wit: Small Grain Muscat, Airén, Macabeo, Pedro Ximénez, Malvasia, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Verdejo.
Van deze variëteiten wordt Monastrell als de belangrijkste beschouwd (70% van het geregistreerde areaal).