De oorsprongsbenaming werd verkregen in 1975. Yecla ligt in het zuidoosten van het schiereiland, in de regio Murcia. Het is omgeven door een ring van lage bergen en bergketens, waar de wijngaarden zich bevinden op hoogtes tussen 400 en 800 meter boven zeeniveau. De grond is goed, met een kalksteenbodem, een dikke ondergrond met carbonaten en een zandige ondergrond met kleivormingen. Het is arm aan organisch materiaal, maar redelijk gezond, diep en met voldoende doorlaatbaarheid. Yecla’s klimaat is continentaal mediterraan, met zeer hete zomers en milde winters; een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 300 mm. De gemiddelde jaarlijkse instraling is 3.000 lichturen per jaar.
Monastrell is de meest aangeplante druivensoort, samen met andere inheemse druiven zoals Garnacha, Tempranillo, Merseguera, Macabeo en Aíren. Andere toegelaten variëteiten zijn: Malvasía, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Moscatel de Grano Menudo, Sauvignon Blanc en Petit Verdot.