D.O. Ca. La Rioja

Beschrijving

De Denominación de Origen Calificada Rioja ligt in het noorden van Spanje, aan weerszijden van de rivier de Ebro. Rioja is de oudste oorsprongsbenaming in Spanje. Het is verdeeld in drie grote zones: Rioja Alta (klei-kalkhoudende, klei-ijzerhoudende en alluviale bodems), Rioja Baja (ferro- en alluviale klei) en Rioja Alavesa (klei-kalkhoudende).

Rioja werd verder gepromoveerd tot DOCa (gekwalificeerde oorsprongsbenaming) omwille van het feit dat men er gedurende een langere periode eenzelfde kwaliteit kan aanhouden.

De geautoriseerde rode variëteiten Tempranillo, Garnacha, Mazuelo en Graciano. Viura, Malvasía de Rioja en Garnacha Blanca zijn geautoriseerd voor witte wijnen. Rioja-wijnen hebben de elegantie, originaliteit en het karakter van geweldige wijnen, iets dat alleen kan worden bereikt als variëteiten, wijnbouw en wijnbereidingsprocedures in de loop van de tijd zijn verfijnd.

“Riojas gemaakt in een traditionele stijl vallen meestal in de gevestigde reserva of gran reserva-categorieën, die het minimumaantal jaren aangeven dat een wijn in vat en fles moet doorbrengen voordat hij wordt vrijgegeven.”

Crianza

Deze titel wordt pas aan een wijn gegeven wanneer hij op zijn minst 6 maanden op hout gerijpt is en in totaal minimaal 2 jaar gerijpt is, dit geld voor rode wijnen.

Witte wijn en rosé moeten minimaal een jaar oud zijn en van dat jaar een half jaar op hout gerijpt. Door het rijpen op hout krijgt wijn een bepaalde karakteristieke smaak.

Het is afhankelijk van de wijnregio hoelang de wijn op hout gerijpt wordt.

Reserva

Rode wijn met deze titel zijn minstens 3 jaar in de bodega gerijpt, minstens 1 jaar daarvan moet de wijn op hout gerijpt zijn.

Voor witte wijn en rosé gelden weer andere eisen. Deze moeten minimaal 2 jaar oud zijn en daarvan 6 maanden op hout gerijpt zijn.

Gran Reserva

De eisen aan deze wijnen zijn weer net iets strenger. Alle wijnen, onafhankelijk van de kleur moeten tenminste 5 jaar gerijpt zijn in de bodega.

Er zit wel een verschil tussen rode wijn en witte wijn met deze aanduiding.

Rode wijnen zijn minimaal 2 jaar op hout gerijpt en witte wijnen en rose hoeven maar 6 maanden op hout gerijpt te zijn.

milamores Denominacion de Origen Calificada Rioja
Shop

Regionale wijnen