D.O. Calatayud

Beschrijving

Samen met Somontano de kleinste van de Aragonese appellaties.

Toen Calatayud in 1990 de DO-status bereikte, werd het na Cariñena de op een na grootste wijnproducerende regio van Aragon. Sindsdien heeft het zijn wijnen verbeterd en geperfectioneerd met zowel coöperatieve als particuliere bodega’s die progressieve verbeteringen hebben doorgevoerd.

Er is aanzienlijk geïnvesteerd in nieuwe technologie, nieuwe wijnbereidingssystemen en wijngaardonderzoek. Dankzij al deze factoren beginnen de Calatayud-wijnen nu hun ware potentieel te tonen.

Calatayud is gelegen in het Zuidwesten van de provincie Zaragoza, beslaat 5600 ha wijngaarden en deze liggen ongeveer 550 tot 800 boven zeeniveau. Het kan er 6 maanden vriezen, waardoor de wijnbouw in deze regio beïnvloed wordt. Er heerst een continentaal droog landklimaat.

De druiven die aangeplant worden vooral Garnacha, Mazuelo, Tempranillo en Monastrell. De witte wijnen zijn vaak gemaakt van macabeo, Malvasia, Garnacha blanca en Chardonnay.

Het gebied streeft al langere tijd naar meer autonomie en de eigen taal, het Catalaans, gaat een steeds belangrijkere plaats innemen in het dagelijks leven. Als reactie op de Toro (stier) als het symbool van Spanje, hebben de Catalanen de Burro (ezel) gekozen als symbool voor Catalunya en hun drang naar onafhankelijkheid.

milamores Denominacion de Origen Calificada Rioja
Shop

Regionale wijnen