D.O. Pla i Llevant

De DO Pla i Llevant is een Mallorcaanse oorsprongsbenaming, opgericht in 1999 en bestaat uit 19 gemeenten op het eiland: Algaida, Ariany, Artà, Campos, Capdepera, Felanitx, Llucmajor, Manacor, Maria de la Salut, Montuïri , Muro, Petra, Porreres, Sant Joan, Sant Llorenç des Cardassar, Santa Margalida, Santanyi, Sineu en Vilafranca de Bonany.

Op dit moment zijn er 14 wijnmakerijen en 70 wijnbouwers aangesloten, in totaal 444 hectare wijngaarden waar een groot aantal druivensoorten worden verbouwd, waarbij voorrang wordt gegeven aan autochtone druiven zoals Fogoneu, Callet, Montonegro, Gorgollassa, Prensal Blanco en Giró ros.

Andere aangeplante rassen zijn Chardonnay, Small Grain Muscat, Alexandria Muscat, Parellada, Riesling en Viognier voor de witte wijnen en Cabernet Sauvignon, Merlot, Monastrell, Pinot Noir, Syrah en Tempranillo voor de rode wijnen.

De wijnen die we kunnen vinden in de oorsprongsbenaming Pla i Llevant zijn witte wijnen met intense, fruitige, smakelijke aroma’s en aangename zuren die het karakter van het gebied uitdrukken.

Mediterrane rode wijnen van Franse variëteiten met balsamico-accenten die verschillen van de autochtone, die een unieke neus hebben en erg rond zijn. Rosés met citrusaroma’s, vooral sinaasappel als ze gemaakt zijn met Callet en lichte mousserende wijnen, met fijne bubbels en aroma’s van fruit en gebak waar steeds meer vraag naar is.

Ze hebben een mediterraan klimaat, gekenmerkt door milde temperaturen in de winter en zeer heet in de zomer. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is 450 mm. De regenperiodes concentreren zich vooral in de herfst en de lente.

De vochtige Embat-wind op zee heeft ook een klimatologische invloed.

Shop

Regionale wijnen