Sommos

Bodega

Sommos

Bodega Sommos is een knap staaltje van wijninnovatie en -architectuur in D.O. Somontano. Somontano ligt aan de voet van de Pyreneeën.

Het project werd gerealiseerd in 2005 en staat in de TOP 10 van de mooiste bodega’s ter wereld. De bogeda lijkt wat op het Guggenheimmuseum (Bilbao). Op elk vlak hebben ze een vernieuwende aanpak.

 Ze hebben in totaal 355 hectares wijngaarden met een zeer dichte aanplanting. Dit maakt dat de wijnstokken in concurrentie staan met elkaar om zo een goede concentratie te bekomen. De wijngaarden liggen op een hoogte van 350 à 650 m. Dit komt dan weer de finesse ten goede.

De wijnkelder bevindt zich volledig ondergronds. Op de verschillende niveaus heb je van boven naar onderen: receptie voor oogst, wijnpersen, gistingskuipen in cement en inox, bottelinstallatie en ouderingskelder. De wijn wordt versluisd van het ene naar het andere niveau enkel door het gebruik van de zwaartekracht. Door ondergronds te werken is er een perfecte isolatie: ‘s zomers lopen de buitentemperaturen op tot meer dan 40 graden.

Sfeerbeelden

Sommos